همایش کاربردی تجارت ایران و افغانستان

۰۶ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۵ و ۰۳ دقیقه
برگزار شده

در راستای توسعه پایدار مناسبات تجاری با افغانستان، همایش کاربردی "راهکارهای توسعه تجارت ایران و افغانستان" در6 خرداد 1394 توسط مرکز آموزش بازرگانی وابسته به موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با مشارکت این سازمان و همکاری مرکز خدمات سرمایه گذاری استان، نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور، تشکلهای بازرگانی و تجاری و سایر سازمانهای ذیربط در محل هتل پارس مشهد برگزار گردید.
اهداف همایش:

توسعه مناسبات اقتصادی پایدار و شناخت ظرفیتهای اقتصادی، سرمایه گذاری و راهکارهای کاربردی توسعه تجاری دو کشور ایران و افغانستان با اتکا به نیروی متخصص و جوان در کشور و نوسازی روابط تجاری و اقتصادی.

محورهای همایش:

1- شناخت ظرفیت صنایع در ارتباط با کالاهای دانش محور، تامین ماشین آلات صنعتی و تجهیزات مورد نیاز صنایع افغانستان و راه اندازی خطوط تولید واحدهای صنعتی، صنایع تبدیلی بخش کشاورزی، صنایع بسته بندی و همچنین انتقال تکنولوژی

2- شناخت وضعیت فعلی روابط اقتصادی دو کشور افغانستان و ایران و راهکارهای ورود موفق و حضور پایدار بازرگانان دو کشور در بازار منطقه وآشنایی با تنگناهای اقتصادی و تجاری موجود

3- شناخت ظرفیت صادراتی دو کشور در بخشهای مختلف صنعتی، معدنی و کشاورزی، چگونگی مشارکت و همکاری صنایع و بازرگانان ایرانی جهت استفاده از ظرفیت بخش معدنی افغانستان و همچنین بخش کشاورزی برای واردات کالاهای کشاورزی ارگانیک از افغانستان جهت مصرف داخل ایران و همچنین فرآوری و صدور مجدد این کالاها با توجه به امکانات بالقوه موجود در صنایع فرآوری و بسته بندی در ایران و همچنین همکاری در بهبود کیفیت تولید و بسته بندی محصولات تولیدی افغانستان و صدور آنان به بازارهای هدف صادراتی از مبداء افغانستان

4- ارائه ظرفیت ها و چگونگی همکاری ایران و افغانستان در بخش سرمایه گذاری های اقتصادی دو کشور و چگونگی آمادگی و توان همکاری ایران در ارائه خدمات فنی و مهندسی و شناخت ظرفیت های سرمایه گذاری مشترک در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران

سخنرانان:

در این همایش مسئولین بخشهای مختلف دو کشور ایران و افغانستان در ارتباط با محورها و اهداف همایش به ایراد صحبت پرداختند. در ابتدا خانم مهندس علیرضایی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سخنرانی نمودند و بیان داشتند که برگزاری همایشهای کاربردی و کارگاههای آموزشی تجاری میان دو کشور میتواند به همفکری و برنامه ریزی برای توسعه صادرات کمک کند.

سخنران بعدی مراسم جناب آقای مهندس مودودی مشاور وزیر در امور اجرائی افغانستان بودند که ایشان نیز اعلام نمودند که تعاملات اقتصادی محور برنامه های دولت یازدهم است و دولت با رویکرد تعامل اقتصادی با جهان در حوزه مواد غیر نفتی برنامه ریزی می کند. در حوزه سازمان توسعه تجارت فعالیتهایی را انجام دادیم که بخشی از آنها راهبردی و برخی آموزشی است و همایشها و نشست هایی با حضور معاونان وزارت حوزه های مختلف برگزار شده است.

سپس جناب آقای دکتر بهرامی سفیر ایران در افغانستان نیز سخنرانی داشتند که بیان نمودند هزینه حضور شرکت های مهندسی ایرانی در پروژه های عمرانی افغانستان به مراتب کمتر از هزینه های حضور شرکتهای سایر کشورها است.بر این اساس میتوان از مزیت صدور خدمات فنی و مهندسی برای حفظ بازار ایران در افغانستان بهره گرفت.

در ادامه جناب آقای فرهنگ رایزن بازرگانی افغانستان در ایران نیز با بیان اینکه ترانزیت بین ایران و افغانستان در سالهای گذشته افزایش یافته ادامه داد: با توجه به سابقه تاریخی افغانستان و ایران و برادری و همکاری ملت ایران و افغانستان در حوزه های مختلف تجارت بین ایران و افغانستان به سود دو ملت بوده و این دو کشور میتوانند شریک اقتصادی خوبی برای هم باشند.

سخنران بعدی مراسم جناب آقای دکتر علیخانی دبیر کل اتاق مشترک ایران و افغانستان بودند که با تشریح وضعیت اقتصادی کشور افغانستان، ماموریت نخست سفارتخانه ها و کنسولگری های ایران در افغانستان را کمک به توسعه روابط اقتصادی دو کشور دانست.

سپس جناب آقای روشنک رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان با تشریح مشترکات موجود بین دو کشور، بیان داشتند که مردم افغانستان به برند و نام تجاری کالا اهمیت میدهند لذا صادرات کالای بدون برند هیچ نفعی برای تاجر ایرانی در بازار افغانستان ندارد.

در ادامه جناب آقای سیادت رئیس هیات اجرائی اتاق مشترک ایران و افغانستان استان نیز با اشاره به بحث مهم اشتراک زبانی با کشور افغانستان اشاره کردند که زبان مهمترین عامل پیوند میان دو کشور است و با مشترکات فرهنگی توانستیم تعامل گسترده ای را با افغانستان برقرار کنیم. همچنین این شرایط مشترک سبب شده تا ما بتوانیم در حوزه خدمات فنی مهندسی هماهنگی و همکاری خوبی را با افغانستان به وجود آوریم.

پنل پرسش و پاسخ:

بخش دوم برنامه همایش برگزاری دو پنل پرسش و پاسخ به منظور پاسخگویی به سوالات و رفع مشکلات تجاری طرفین و تشریح چگونگی، روند و ضوابط ورود و خروج کالا، عبور و مرور و چگونگی سرمایه گذاری در دو کشور و تسهیل تجاری بود که با حضور سازمان توسعه تجارت ایران، وزارت امور خارجه، اتاق مشترک ایران و افغانستان، اداره کل گمرکات استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان، رایزن بازرگانی افغانستان در ایران، اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان و مرکز سرمایه گذاری های خارجی استان برگزار شد.