انتشار کتاب راهنمای جامع صادرات محصولات معدنی و فلزی؛ کتابی مبتنی بر تجربه برای توسعه صادرات

۲۱ تیر ۱۴۰۵ ساعت ۰۷ و ۰۴ دقیقه |اخبار مرکز

به گزارش روابط عمومی مرکز آموزش بازرگانی، کتاب «راهنمای جامع صادرات محصولات معدنی و فلزی؛ سه مقصد برتر آسیا: هند، امارات و چین» با رویکردی کاملاً عملیاتی و مبتنی بر تجربه‌های میدانی، به‌تازگی منتشر شده است؛ اثری که به گفته نویسنده آن، با هدف پر کردن خلأ منابع تخصصی و تجربی در حوزه صادرات محصولات معدنی و فلزی تدوین شده است.

محمدرضا جعفرقلی، نویسنده کتاب و از اساتید دوره جامع صادرات مواد معدنی فلزی در گفت‌وگویی با اشاره به ضرورت تألیف این اثر گفت: «بخش عمده کتاب‌های صادراتی موجود، بیشتر جنبه تئوریک دارند و در عمل کمتر به چالش‌های واقعی صادرکنندگان می‌پردازند. همین مسئله باعث شد کتابی بنویسم که بر پایه تجربه، مسئله‌محور و کاملاً عملیاتی باشد.»

چرا محصولات معدنی و فلزی؟

وی درباره انتخاب این حوزه توضیح داد: «صادرات محصولات معدنی و فلزی از موضوعات مهم و اثرگذار در صادرات ایران است و ظرفیت بالایی برای ارزآوری دارد. از سوی دیگر، تجربه عملی من در این حوزه باعث شد بتوانم محتوایی تخصصی و مبتنی بر واقعیت‌های بازار تدوین کنم.»

به گفته او، یکی از مهم‌ترین دلایل نگارش کتاب، نبود منبعی عمیق، تخصصی و به‌روز در زبان فارسی درباره این حوزه بوده است. جعفرقلی تأکید کرد: «در بسیاری از کتاب‌ها، موضوعات صادراتی به‌صورت کلی و نظری مطرح می‌شوند، اما تجربه‌های واقعی، چالش‌های اجرایی و راهکارهای عملی کمتر در آن‌ها دیده می‌شود. این کتاب تلاش کرده این خلأ را پوشش دهد.»

چرا هند، امارات و چین؟

نویسنده کتاب درباره انتخاب سه مقصد اصلی صادراتی در این اثر گفت: «امارات به‌عنوان یک هاب مالی و تجاری، نقش مهمی در دسترسی به بازارهای ثانویه و مدیریت اسناد و نقل‌وانتقال مالی دارد. چین نیز به دلیل اندازه بزرگ بازار و حجم بالای تقاضا، یکی از مهم‌ترین مقاصد صادراتی محصولات معدنی و فلزی است. هند هم بازاری بزرگ، نزدیک و رو‌به‌رشد است که به مواد اولیه معدنی و فلزی نیاز جدی دارد.»

او افزود: «این سه بازار، در کنار هم، می‌توانند در فاز نخست صادرات برای بسیاری از شرکت‌ها، مسیر مناسبی برای ورود یا توسعه بازار باشند.»

کتابی برای صادرکننده، تولیدکننده و دانشجو

جعفرقلی در ادامه با اشاره به مخاطبان این کتاب اظهار کرد: «این کتاب فقط برای صادرکنندگان حرفه‌ای نیست؛ تولیدکنندگان، شرکت‌های بازرگانی و حتی دانشجویانی که می‌خواهند مسیر صادرات را به‌درستی یاد بگیرند، می‌توانند از آن استفاده کنند.»

به گفته او، حتی شرکت‌های کوچک و متوسط نیز می‌توانند از محتوای کتاب بهره‌مند شوند: «در کتاب تلاش شده برای کسب‌وکارهای کوچک هم راهکارهای عملی ارائه شود؛ از انتخاب بازار و مشتری گرفته تا شیوه‌های حمل‌ونقل، مدیریت ریسک و نقل‌وانتقال پول.»

چک‌لیست‌های مرحله‌به‌مرحله؛ ویژگی متمایز کتاب

نویسنده این اثر، یکی از ویژگی‌های اصلی کتاب را وجود چک‌لیست‌های کاربردی و مرحله‌به‌مرحله عنوان کرد و گفت: «این کتاب شبیه یک منتورینگ مکتوب است. در پایان هر بخش چک‌لیست‌هایی قرار داده شده تا خواننده بتواند محتوا را به‌صورت عملی در کار خود پیاده کند.»

او توضیح داد که همین ساختار باعث شده کتاب هم برای افراد تازه‌کار مفید باشد و هم برای فعالان باسابقه: «تازه‌کارها می‌توانند از طریق این چک‌لیست‌ها مسیر خود را بسازند و افراد باتجربه هم می‌توانند فعالیت‌های خود را بازبینی و به‌روزرسانی کنند.»

مهم‌ترین نکات پس از مطالعه کتاب

به گفته جعفرقلی، سه نکته مهم که خواننده باید پس از مطالعه کتاب بیاموزد عبارت‌اند از:

1. برنامه‌ریزی دقیق و انتخاب درست بازار هدف

2. مدیریت ریسک قبل از وقوع

3. نگاه بلندمدت به صادرات و ایجاد مسیرهای پایدار

او تأکید کرد: «صادرات موفق، نتیجه تصمیم‌های مقطعی نیست؛ باید بلندمدت فکر کرد و برای هر مرحله از کار، پیش‌بینی و راهکار داشت.»

چالش‌های صادرات به هند، امارات و چین

نویسنده کتاب درباره چالش‌های بازار هند گفت: «یکی از مهم‌ترین مسائل در بازار هند، قیمت‌گذاری رقابتی و شناخت دقیق ساختار قیمت در همان بازار است. صادرکننده باید بداند در چه نقطه‌ای از بازار هدف قرار می‌گیرد و با چه مشتری‌ای وارد مذاکره می‌شود.»

او درباره بازار امارات نیز توضیح داد: «مزیت اصلی امارات، نقش هاب بودن آن در تأمین مالی، مدیریت اسناد و دسترسی به بازارهای آفریقایی است. البته محدودیت‌هایی هم وجود دارد که در کتاب به آن‌ها و راهکارهای مدیریتشان پرداخته شده است.»

جعفرقلی درباره بازار چین نیز گفت: «در صادرات به چین، حمل‌ونقل دریایی، شروط تحویل، قیمت‌گذاری و مدیریت هزینه‌های فریت از چالش‌های جدی هستند. در کتاب تلاش کرده‌ایم برای این موارد راهکارهای عملی ارائه دهیم.»

کتابی برای امروز و فردای صادرات

این نویسنده در پایان با اشاره به بازخورد خوب مخاطبان پس از انتشار کتاب گفت: «استقبال از کتاب نشان می‌دهد که بازار به چنین منابع تخصصی و تجربی نیاز دارد. در آینده نیز حتماً آثار دیگری در حوزه صادرات و حتی برای برخی محصولات خاص مانند مس، روی، لیتیوم و فولاد منتشر خواهم کرد.»

او همچنین تأکید کرد: «این کتاب می‌تواند برای سیاست‌گذاران هم مفید باشد، چون نشان می‌دهد در زنجیره صادرات محصولات معدنی و فلزی، چه موانع و چه فرصت‌هایی وجود دارد.»


اخبار مرتبط